کد خبر : 717
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۳ شهریور ۱۴۰۳ - ۱۹:۱۰

حکمرانی سلطان طوس بر قلوب ترکمن‌های گلستان

حکمرانی سلطان طوس بر قلوب ترکمن‌های گلستان
ترکمن‌های اهل سنت گلستان به شیوه‌های مختلف محبت و مودت خود به مقام شامخ امام رضا(ع)را به منصه ظهور می‌رسانند که دادن صدقه و پخت غذای نذری در سالروز شهادت این امام همام، تجلی بخشی از دلدادگی آنها به قیزیل امام است.

سایت خبری تحلیلی نقل نو – عشق و ارادت به اهل بیت رسول الله(ص) فقط مختص به شیعیان نیست؛ دلدادگی و سرسپردگی به خاندان ختم رسل، در زوایای پیدا و پنهان اهل سنت قابل لمس است که نمونه بارز آن در بین ترکمن‌های اهل سنت گلستان به وفور مشاهده می‌شود.

ارادت و مودت ترکمن‌های اهل سنت به امام رضا(ع)، چشم اندازی کوچک از جایگاه رفیع ائمه معصومین نزد اهل سنت است که بخشی از این تعلق خاطر در ادامه آورده می‌شود.

ترکمن‌هایی که قصد حج دارند و می‌خواهند مسافر بیت الله الحرام و صحن رسول الله شوند، قبل از تشرف به حج، در یک رسم کهن، به زیارت امام رضا(ع) می‌روند تا قبل از تشرف به مدینه منوره، باپابوسی فرزند رسول‌الله در مشهد مسرت رسول الله را در کارنامه اعمالشان ثبت و درج کنند.

 

*توسل به قیزیل امام

ترکمن‌ها پس از عقد و نکاح هم، در اولین گام روانه مشهدالرضا(ع) می‌شوند و با حضور در آستان منور امام رضا(ع)، برکت و آرامش زندگی خویش را از «قیزیل امام» طلب می‌کنند.

حضرت علی بن موسی الرضا(ع) نزد ترکمن‌ها به “قیزیل امام” یا امامی با بارگاه و گنبد قرمز رنگ شناخته می شود و در گفتار عامیانه از امام رضا (ع) به قیزیل امام نام می برند.

عشق و علاقه به امام رضا منحصر به ترکمن‌ها عصر حاضر نیست؛ بلکه گذشتگان و بزرگانی آن‌ها هم از جمله مختوم قلی فراغی شاعر شهیر ترکمن، در اشعار خود امام رضا(ع) را با عنوان شاه خراسان خطاب کرده و در اشعارش از خداوند می‌خواهد که به حرمت امام رضا از گناهشان بگذرد.

دلدادگی به امام رضا محدود به این رفتارها نمی‌شود؛ ترکمن‌ها در مواقع بلا و سختی هم در ابتدا به سراغ امام رضا (ع) می‌روند. اگر فردی در بین ترکمن‌ها به بیماری لاعلاج گرفتار شود ترکمن‌ها بیمار را به زیارت امام رضا(ع) می‌برند و شفایش را از قیزیل امام می خواهند؛ اگر زوجی صاحب اولاد نشود، در گام نخست دست به دامن قزل امام می‌شوند.

 

*مشهد دردی

در بین ترکمن‌ها هرچند اسم رضا(ع) و دیگر القاب ثامن الحجج به چشم می‌خورد؛ اما آنها از نام و ترکیب “مشهد” هم برای فرزندانشان استفاده می کنند.

” مشهد دردی” یعنی پسری که به حرمت مشهد الرضا زنده مانده و یا “مشهد وِردی” یعنی پسری که یُمن بارگاه امام‌رضا به دنیا آمده است؛ هم در بین ترکمن‌ها به چشم می خورد و مشهد بی‌بی و مشهد تاج هم بین دختران و زنان ترکمن کم نیستند.

از دیگر رسومی که در بین ترکمن‌ها به چشم می‌خورد حضور در بارگاه ملکوتی امام رضا(ع) با هدف برکت زندگی است. ترکمن‌ها بر این باور هستند که حضور در بارگاه امام رضا(ع) به زندگی آنها برکت داده و گره گشا مشکلات آنها خواهد بود.

 

*احساس آرامش در جوار سلطان خوبی‌ها

خبرنگار ترکمن و اهل سنت گلستان در این خصوص به خبرنگار نقل نو گفت: خودم اگر فرصت مناسب دست داد تا بتوانم به سفر بروم، به اتفاق خانواده اولین مکانی که به ذهنم می آید مشهد مقدس و زیارت امام رئوف است و حضور در حرم مطهر قیزیل امام، نوعی احساس آرامش و معنویت به ما دست می دهد.

رستم جرجانی،حضرت امام رضا (ع) را محور محبت، اتحاد و همبستگی مردم منطقه دانست و افزود: رفتن به مشهد مقدس و زیارت امام رضا (ع) یا در اصطلاح ترکمنی رفتن به مشهد جان و زیارت امام رضا جان، از جمله برنامه های اصلی خانواده های ترکمن است و ترکمن ها بر اساس این ارادت، زیارت حرم مطهر امام رضا (ع) را یکی از برنامه های ثابت خود قرار می دهند.

فعال رسانه ای اهل سنت گفت: یکی دیگر از نمونه‌های عینی ارادت و محبت ترکمن ها به اهل بیت (ع) و خصوصا امام رضا (ع) در فرهنگ نامگذاری ترکمن ها خود را نشان می دهد و والدین با نامگذاری نام های: رضا، علی‌رضا، امیررضا، محمد رضا، غلامرضا، عبدالرضا، مشهد، مشدجان و فرزندان خود را با نام اهل بیت (ع) و امام رضا (ع) مزین می کنند.

 

*ارادت به امام رضا پیر و جوان نمی‌شناسد

امام جمعه اهل سنت شهرستان گمیشان هم به خبرنگار نقل نو گفت: سلاله و اهل‌بیت رسول اکرم(ص) صرفا به شیعه یا سنی تعلق ندارد بلکه پیامبر (ص) می‌فرمایند من در میان شما میراثی گرانبها که می‌تواند الگو باشد به یادگار می‌گذارم و آن‌ هم اهل‌بیت من هستند.

امان گلدی آخوند حنفی ادامه داد: از نظر اهل سنت و ترکمن ها امام رضا (ع) یکی از شخصیت‌های مهم اعتقادی  و از اهل بیت رسول الله است.

وی افزود: ارادت به امام رضا(ع) در نزد ترکمن ها به علما و یا کهنسالان منحصر نمی شود بلکه جوانان ترکمن هم در اولین فرصت پس از ازدواج برای تبرک و برکت زندگی مشترک عازم مشهد الرضا می شوند.

حنفی گفت: قزل امام یا امام رضا(ع) جایگاه ویژه ای در بین زنان و مردان ترکمن صحرا دارد عرض ادب و ارادت به ایشان به عنوان سلاله رسول الله را وظیفه خود می دانیم.

 

*امام رضا(ع) مختص همه است

امام جمعه اهل سنت بندرترکمن هم خبرنگار نقل نو گفت: حضرت امام رضا (ع) محبوب و مورد احترام همه مسلمانان اعم از شیعه و سنی بوده و به گروه و یا مذهب خاصی تعلق ندارد.

آخوند عبدالرحمن کر افزود: اهل سنت ارادت خاصی به فرزندان و اهل بیت پیامبر گرامی اسلام (ص) دارند و امام رضا (ع) هم که نوه پیامبر است مورد احترام ویژه اهل سنت است.

کر افزود: امام رضا (ع) در بین اهل سنت از جایگاه و منزلت بالایی برخوردار است و با نام گذاری فرزندان خود به نام مبارک رضا (ع) و رفتن به زیارت ایشان محبت و ارادت خود را به ثامن‌الحجج ابراز می‌کنند.

به گزارش خبرنگار نقل نو، ترکمن‌های اهل سنت گلستان همانند دیگر عاشقان به امامت و ولایت در مناسبت‌های مختلف سال از جمله سالروز ولادت و شهادت علی بن الموسی الرضا (ع)، گوشه ای از ارادت دیرینه شان را با قرائت قرآن، دادن صدقه و پخت غذاهای نذری ابراز می‌کنند.

ترکمن ها بر اساس ارادت تاریخی خود به اهل بیت و به خصوص امام رضا (ع)، زیارت حرم مطهر ایشان را یکی از برنامه های اصلی زندگی خود قرار می دهند و کمتر ترکمنی را می توان یافت که حداقل یکبار به زیارت امام رضا (ع) نرفته باشد.

برچسب ها :

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.